WYMIENIONE WSZYSTKIE PODZESPOŁY A OCTAVIA 1.6AEE NIE JEDZIE
witam wszystkich jestem tutaj nowy i mam problem ze swoją octavią I a mianowicie jest to 1.6 AEE 75km 99r posiadam ją od 2miesięcy. problem polega na tym że na biegu jałowym skoda przy dodaniu gazu "dość" ładnie wkręca się na obroty lecz przy kilkukrotnym wciśnięciu gazu zaczyna się dławić i po 2/3 sekundach wejdzie do oporu lecz na biegu 1do5 do 3tys obr jest w miarę ok ale powyżej 3tys zaczyna się mulić dusić itd dodam że wymieniłem już aparat zapłonowy, przepustnicę, kable+świece, cewkę i sondę. PROSZĘ POMOCY NIE MAM JUŻ DO NIEJ SIŁ
A wymieniłeś filtr paliwa jest pod tylnym kołem prawym jak się nie mylę.
Druga sprawa możesz mieć brudne wtryski na twoim miejscu wymienił bym filter a jeśli nie pomoże zalał bym benzyną z pół baku i wlał płyn do czyszczenia wtrysków.
A czy autko zagazowane?
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
a jak stan filtra powietrza- kiedyś w fordie miałem u kolegi podobny przypadek mechanicy robili cuda a jak otworzyłem filtr powietrza to dosłownie jedna skała i syf.
[ Dodano: Pią 05 Lut, 10 14:24 ]
Wyczytałem na forum w podobnych tematach że może to być czujnik położenia wału czy coś takiego ale u mnie vag nic takiego nie pokazał więc rozkładam ręce mechanicy też nie mogą sobie z tym poradzić POMOCY
może coś z instalacji gazowej u kolegi co prawda w AQY był walnięty symulator lambdy czy śmigał na benzynie czy na gazie auto nie chciało na obroty wchodzić i wim że jeszcze jakieś styki w tej elektronice gazowej miał zaśniedziałe. Po czyszczeniu jak ręką odjął.
mojemu bratu gdy wjedzie w większą wodę silnik gaśnie ma O1 1.6 55kW 98r na diagnostyce nic nie wykazało mówili że może to silnik krokowy coś takiego a woda zbiera się pod kopułką rozdzielacza i to jest zagadka
kurde nie wiem właśnie ale to na biegu jałowym wkręcałby się normalnie na obroty a pod obciążeniem powyżej 3tys by się mulił mogą to być takie objawy?????????
Wyższe obroty to większa ilość spalin. Przy zapchanym katalizatorze występuje gorsze opróżnienie cylindrów i mniej świeżej mieszanki jest zassanej z dolotu.
mojemu bratu gdy wjedzie w większą wodę silnik gaśnie ma O1 1.6 55kW 98r
mialem ten objaw w feli(do tego przy lekkiej wilgoci auto potrafilo strzelac..).wystarczylo wymienic swiece,gumy pod listwa zaplonowa i jest ok ... cena 1 gumy 4zl
witam ponownie skodilak stał od soboty do czwartku u jednego elektro-mechanika i od czwartku do dzisiaj u kolejnego i obydwoje rozkładają ręce lecz twierdzą że cała elektryka jest ok i auto powinno chodzić jak zegareczek ale niestety tak nie jest w dalszym ciągu na biegu od 3tys do 4.5 muł że jechać się nie da. MA KTOŚ Z KOLEGÓW JESZCZE JAKIEŚ POMYSŁY CO DO TEGO MOJEGO PECHOWEGO SKODILAKA????
spróbuj podmienić tłumiki.
a te 4,5 tys obrotów w ogóle przekracza ?
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Poza wspomnianym wcześniej katalizatorem mogą być też problemy z ciśnieniem oleju - za wysokim co powoduje złą pracę kompensatorów luzu zaworowego i niedomykanie zaworów. Skutkiem tego przy pewnym zakresie obrotów następuje spadek kompresji i tym samym mocy silnika. Przyczyną może być zablokowany zawór stabilizujący ciśnienie w pompie oleju lub olej o nieodpowiedniej lepkości.
jesli efekt poteguje sie ze wzrostem temperatury
to na 100% zapchany ktorys tlumik lub katalizator.
nie wiem czy kat jest przykrecany czy spawany,
(to najdrzozszy element w wydechu), ale dobrze byloby
'popatrzec przez niego na swiatlo'.
tlumiki nie kosztuja duzo, ale mozesz rowniez przprowadzic eksperyment z ich zdjeciem
i odpaleniem.
byle nie w nocy
temperatura jest ok. i czy gdyby to był katalizator czy tłumik to na biegu jałowym wkręcałaby się w miarę normalnie????
W MIARE. nie do konca plynnie, ale wyraznie lepiej niz pod obciazeniem.
nie wiem jaka jest konstrukcja obu tlumikow, bo moze wystarczyloby zdjac tylko tylny (jesli tylko on ma warstwe waty)
Jeszcze w swoim krótkim życiu nie spotkałem się z zapchanym tłumikiem w benzynowym silniku 4T. To nie Syrena czy Trabant. A z zapchanym katalizatorem wielokrotnie.
a kto tu mowi o calkowitym zapchaniu ?
w takiej sytuacji przeciez silnik gaslby po krotkim czasie.
wystarczy ze powierzchnia przeplywu zmniejszy sie o 20% (rdza, osady) i wlasciwa wymiana gazow jest powaznie zaklocona....
...ale moze tylko w moim krotkim zyciu takie przypadki sie zdarzaja, ze wymiana teoretycznie sprawnego tlumika przywraca osiagi.
Komentarz